Entreprenad & Anläggningsgruppen tillhör en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår med sitt dotterbolag Westins Kraft och Bro & Väg.

Koncernen

Logo

   Entreprenad & Anläggningsgruppen tillhör en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår med sitt dotterbolag Westins Kraft och Bro & Väg.

   Stensättning på den nyöppnade Birger Jarlsgatan 1898, vy mot norr.

   Historik

   150 år sedan starten är vi fortfarande familjeägda och mycket noga med att göra ett bra jobb

   År 1866 startar bagarsonen August Johansson eget byggbolag på Södermalm i Stockholm. När sonen Frithiof så småningom tar över får bolaget namnet Frijo – idag ett av Sveriges äldsta mark- och anläggningsföretag. Med noggrannhet och hårt arbete skapar sig far och son ett gott rykte i den kraftigt växande huvudstaden.

   Några av de arbeten som Frijo utför under sina första år är grundläggningen av kyrkorna Sofia och Gustaf Vasa samt murläggningen längs Söder Mälarstrand. År 1905 är det invigning av grunden till den planerade Sofiakyrkan, belägen på den högsta punkten av Vita bergen. På kontoret i Segeltorp hänger ett fotografi från invigningen där man kan se August ståendes bland de övriga åskådarna på behörigt avstånd från konung Oskar II och hans hustru Sofia som Sofia kyrka är uppkallad efter.

   En grupp arbetare med spett, Hammare och slägga fotograferade i fotoatelje’. 1868-1872 Foto: Lundberg, Wilhelm. Stockholms stadsmuseum, Sweden.

   ”När telefonin börjar utvecklas inleder företaget sitt långa samarbete med Kungliga Televerket, sedermera Telia.”

   Ända från början är Frijo ett företag som hänger med i sin tid. När telefonin börjar utvecklas inleder företaget sitt långa samarbete med Kungliga Televerket, sedermera Telia. Det finns nog inte en gata där Frijo inte varit och grävt ned telefonkablar. Även arbeten inom Stockholms ledningstunnlar blir en nisch där vi verkat i över 100 år. När Televerket i slutet av 1960-talet ställer till med stor upphandling går Frijo samman med två andra familjeföretag: Eric Andersson och Keyser, för att kunna konkurrera med de stora byggbolagen om kontraktet. Samarbetet utvecklas till en företagsgrupp med moder- och dotterbolag som klarar av i stort sett vilka slags byggprojekt som helst. Efter hand blir det allt fler jobb även utanför Stockholm framförallt via Bro & Väg som är verksamma i Mälardalen.

   77-pipigt spridningsblock i hörnet av Malmskillnadsgatan och Mästersamuelsgatan (år 1895) . Hultmans patent.

   Idag heter vi Eric Andersson Gruppen, har cirka 200 anställda och omsätter en bit över en miljard. Vi har utökat vår bredd inom infrastruktur. Ett exempel är Broby Spår som kan erbjuda arbeten inom BEST (Bana- El- Signal-Tele). Bygg och Berglaget, vårt senaste tillskott är experter på bergarbeten inom befintliga ledningstunnlar. Om August Johansson kunde besöka våra arbetsplatser och träffa dagens medarbetare skulle han säkert bli förvånad, men också väldigt stolt. Över 150 år har gått och vi är fortfarande familjeägda och mycket noga med att göra ett bra jobb. Och kanske viktigast av allt: Tack vare att våra uppdragsgivare ger oss förtroende att utföra många både häftiga och komplicerade projekt, fortsätter vi att lära oss och utvecklas.