Entreprenad & Anläggningsgruppen tillhör en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår med sitt dotterbolag Westins Kraft och Bro & Väg.

Koncernen

Logo

   Entreprenad & Anläggningsgruppen tillhör en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår med sitt dotterbolag Westins Kraft och Bro & Väg.

   800 meters livsfara för cyklister och fotgängare i form av delad körbana med biltrafiken ska nu ersättas med 800 meter trygghet i form av gång- och cykelbanan som Bro & Väg anlägger. 

   Foto: Christian Gustavsson

   Bro & Väg bygger 800 meter trygghet

   Antagligen kommer den att rädda liv. Helt säkert blir den mycket väl använd. Snart har Bro & Väg byggt färdigt gång- och cykelbanan i Tumba som ersätter 800 meter livsfara med 800 meter trygghet.

   Av DAN HÅFSTRÖM

   |

   Foto CHRISTIAN GUSTAVSSON

   7 oktober 2020

   Det är tidig förmiddag men att döma av trafiken på Dalvägen i Tumba så pågår morgonrusningen fortfarande. Vägen är full av lastbilar och långtradare som tycks ha bråttom till sina olika destinationer. Bro & Vägs platschef Dmitrijs Tolstiks står i korsningen mellan Dalvägen och den mindre Björkvägen och pekar på övergången mellan vägarna.

   Det börjar likna något. Platschefen Dmitrijs Tolstiks och arbetsledaren Johan Törnstrand promenerar längs den 800 meter långa blivande gång- och cykelbanan på Dalvägen i Tumba.

   – På den här sidan av vägen tog cykel- och gångbanan bara slut tidigare. De som hade väldigt god lokalkännedom visste att man kunde krångla sig upp på en väg som går bakom husen där borta för att så småningom komma fram till punkten där cykelvägen börjar igen, 800 meter längre fram. För övriga var det bara att samsas med lastbilarna på stora vägen. Det är lätt att förstå hur farligt det kunde vara. Så att bygga den här gång- och cykelbanan känns som en god gärning, säger Dmitrijs.

   Bro & Väg har lagt gatsten i betong längs hela gång- och cykelbanan.

   Tillsammans med Bro & Vägs arbetsledare Johan Törnstrand promenerar Dmitrijs längs bädden av 16 millimeters stenkross på Dalvägen. Här har arbetslaget från Bro & Väg jobbat sedan i februari. När Dmitrijs och Johan ser tillbaka på projektet konstaterar de att det blev mer komplicerat än de väntat sig. Johan förklarar att verkligheten inte stämde överens med det underlag som de fått av uppdragsgivaren Trafikverket.

   Johan Törnstrand är nöjd med att arbetslaget ser ut att hålla tidsplanen trots många oväntade utmaningar, bland annat i form av underlag som inte stämde med verkligheten.

   – Det första vi insåg när vi kom på plats var att trafiksituationen var helt ohållbar. Bilarna kom alldeles för nära oss och vi hade inte tillräckligt med avstånd till vägen för att kunna anlägga dräneringen för dagvatten som ingick i uppdraget, säger Johan Törnstrand.    

   Efter förhandlingar med uppdragsgivaren breddades Bro & Vägs arbetsområde på Dalvägen med fem meter vilket möjliggjorde ett eget körfält innanför det avspärrade området.

   – Att vi fick börja med att göra om själva körbanan gjorde att vi fick lite uppförsbacke och hamnade i tidspress från början. Med tanke på det tycker jag vi gjort det riktigt bra som ändå ser ut att klara tidsplanen, säger Johan Törnstrand.

   Bro & Vägs yrkesarbetare Keith Olsson kör med paddan för att förhindra sättningar i marken. Snart är det dags för asfaltering.

   Själva arbetet har bestått av att fräsa upp asfalten på vägen, anlägga dräneringsrör för dagvatten, samt att schakta- och förbereda för att sedan lägga stenkross på den blivande banan. Bro & Väg anlägger också en grönyta mellan bilvägen och gång- och cykelbanan och lägger gatsten i betong längs hela sträckan. På andra sidan banan finns diverse industrifastigheter och restauranger. De har under arbetets gång blivit utsatta för tämligen omild behandling i form av rivna staket och parkeringsplatser som blivit naggade i kanterna av projektets grävmaskiner. Dmitrijs har fått ägna en hel del tid åt att förklara Trafikverkets planer och var tomtgränserna egentligen går för de lokala företagarna.

   Att bygga 800 meters lätt kurvad gång- och cykelbana är ett precisionsarbete. Lasermätning är ett av de högteknologiska verktyg som Bro & Väg använder.

   – Det har blivit en del överraskningar för både oss och företagarna under resans gång. Som tur är jag en diplomatisk person så vi har klarat oss undan större konflikter, säger Dmitrijs.

   Just kommunikation är en av Dmitrijs styrkor. Som nioåring flyttade han till Sverige från Lettland. Hemifrån hade han med sig språken lettiska och ryska. I medelpadska Ånge lärde han sig snabbt svenska, i lätt sjungande västernorrländsk tappning. När han sedan blev smed och montör i byggbranschen så fick han många arbetskamrater från Polen. Snart hade han lärt sig även polska.

   Vackert väder. Viktigt projekt. Trevliga arbetskamrater. Bro & Vägs yrkesarbetare Keith Olsson fångar arbetsdagen med ett leende.

   – Jag lyssnade ju hela dagarna när mina polska kollegor pratade med varandra och efter ett tag kunde jag tillräckligt mycket för att hänga med i konversationen, säger Dmitrijs.

   Tack vare att han kunde göra sig förstådd med en stor del av arbetslagen på olika byggprojekt föll det sig också naturligt för byggföretagen att låta Dmitrijs prova på arbetsledande uppdrag.   

   De inhyrda grävmaskinisterna jobbar efter GPS vilket gör att Bro & Väg oftast klarar sig utan egen mättekniker på plats.

   – Det blev ofta att jag gick igenom och förklarade bygghandlingar och arbetsplaner för kollegor som behövde få höra saker på sitt eget språk, så när jag väl blev arbetsledare på riktigt hade jag redan praktiserat en hel del, säger Dmitrijs.

   För ett år sedan blev han rekryterad som platschef till Bro & Väg. Efter att ha arbetat på byggjättar som Züblin och Serneke lockades han av gemenskapen på ett mindre företag.

   Platschefen Dmitrijs Tolstiks började på Bro & Väg 2019. ”Vi är mer som en familj än som arbetskollegor. Vi tar hand om varandra”, säger han.

   – Jag har känt mig välkommen från dag ett. Här är vi mer som en familj än som arbetskollegor. Vi tar hand om varandra, säger Dmitrijs.

   Bredvid bädden av stenkross drar Bro & Vägs yrkesarbetare Keith Olsson en padda. Snart är det dags för asfaltering och Keith jobbar hårt för att förhindra sättningar i marken.

   – Sex gånger kör jag över hela sträckan. Efter det kan man vara rätt trygg med att vi har fast mark under fötterna, säger Keith Olsson.

   I november är det meningen att traktens cyklister, joggare, fotgängare, rullskidåkare med flera ska få börja använda banan.

   Bro & Väg bygger gång- och cykelbanor i söderort.

   Bro & Väg utför under 2020 två parallella projekt med anläggning av gång- och cykelbanor i södra Stockholm. Ett projekt på Dalvägen i Tumba (som beskrivs i artikeln) och ett ungefär lika stort projekt i Tullinge. Det ekonomiska värdet på kontrakten är cirka 16 miljoner kronor.

   Fler projekt från Bro & Väg