Entreprenad & Anläggningsgruppen tillhör en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår med sitt dotterbolag Westins Kraft och Bro & Väg.

Koncernen

Logo

      Entreprenad & Anläggningsgruppen tillhör en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår med sitt dotterbolag Westins Kraft och Bro & Väg.

      Fornfynd och framtid

      Dagens Västeråsare kommer inte känna igen Norra Källgatan i november. Än mindre skulle 1200-­talets Västeråsare göra det. Bro & Väg gör en rejäl ­upprustning av den centralt placerade gatan som i princip är en enda stor fornlämning.

      Av MÄRIT WIKSTRÖM

      September 2015

      Gatan löper parallellt med Svartån, som innebar fina fiskevatten och en viktig hamn för utskeppning av järnmalm från Norbergs masugnar. Och bara ett stenkast bort ligger Västerås domkyrka, anlagd under 1200-talet. Här har människor levt och verkat sedan vikingatiden.  En varm sensommardag kliver Spadtaget omkring bland markvärmerören, fiberkablarna och fornfynden. Plötsligt försvinner min guide arkeolog Jonas Ros ner i ett djupt schakt.

      – Titta här! Detta har kanske fungerat som kylskåp på 1600-talet, berättar Jonas och pekar på resterna av mjukt rundade träväggar kring en urholkning i marken.

      – De nya ledningarna ska in här emellan, visar Tommy Lindholm, Bro & Väg.

      Som av en händelse ligger ett mer nutida vattenhål precis här, nattklubben Blue Moon Bar, fast drygt en och en halv meter upp i dagens gatunivå.

      – Maskinisterna är otroligt skickliga, grävmaskinen är arkeologens bästa redskap när den hanteras så varsamt som man gör här, berömmer Jonas.

      Dennis Håstad, maskinist, parerar vant mellan de befintliga rör som ska vara kvar, ”vanlig” jord och de kulturlager som inte får röras utan att arekologen noggrant följer med i arbetet.

      Här nere ser vi resterna av vad som kanske fungerat som kylskåp, en urholkning med träbeklädda väggar, berättar arkeolog Jonas Ros.

      Bro & Vägs projekt i centrala Västerås innebär en omfattande renovering av Norra Källgatan. Sättningar utmed gatan ska försvinna, ny markvärme ska smälta snön, träden ska må bättre och både cyklar och människor ska få snygga rastplatser. I samband med detta passar kommunen på att byta ut diverse ledningar under mark.

      – Det blir lite svårplanerat, men vi nöter på, är platschef Jakob -Salanders kommentar till hur det går att driva markarbetena parallellt med de arkeologsiska utgrävningarna och det myllrande stadslivet som pågår runt om och igenom(!) arbetsplatsen.

      Projektet ligger mitt i Västerås.

      I ett plockepinn av svarta rör står Tarzan (Tommy Lindholm) och svetsar skarvarna på markvärmerören. – Det här är smidigt, säger han och visar på displayen ur länge svetsen ska härda. Jag gillar att jobba med ledningar. Och det märks. Där jag ser omöjliga passager, rostiga gamla ledningar och hopplöst trånga schakt, tycks Tommy se intressanta utmaningar som ska övervinnas.

      Lars Ek har skugga under de lummiga lindarna där han går och vibrerar marken. Här passerar bilar, cyklar och gående i en strid ström.  Högt tempo och hög telefonnärvaro är inte bara en Stockholmsföreteelse. 

      – Det är skillnad mot när vi jobbar på en åker, konstaterar Lars.

      Spännband och lång erfarenhet är vad som behövs. Tommy har skickligt fixerat de gamla ledningarna i väntan på att de nya tas i bruk.
      Projektchef Jakob Sahlander visar lättfyllnadsmaterialet skumglas.

      Tobias Hendberg uppskattar omväxlingen i jobbet. Och det är en rejäl kontrast från hans färska programmerarutbildning.

      Vad har du för nytta av 3 år på högskolan i det här jobbet?
      –Att kunna lära mig grejer snabbt, ler Tobias, som verkar trivas med både kamratskapet och sin roll. Dagens avslutande uppgift är en fiffig gjutning vid en fjärrvärmekammare.

      Tobias ser till att betongen inte har några fickor.

      –Rätt konsistens, det här blir bra, säger Tobias och rör runt ett sista varv.

      Projektet i siffror

      → Nytt ytskikt inkluderande asfalt, sten och plattor, delvis byte av dag- och spillvatten, byte av markvärme, stam och slingor, fjärrvärme,ny belysning,  lättfyll av skumglas  och delvis ny över byggnad, cykelställ och bänkar längs Norra Källgatan i centrala Västerås .

      → Bevara och förbättra markmiljön för befintliga träd, vakumsugning, skelettjord mm.

      → Parallellt sker arkeologiska undersökningar

      → Projekttid maj –dec 2015

      → Kostnad 15 miljoner kronor

      → Kund Västerås stad

      Detta har kanske fungerat som kylskåp på 1600-talet.”
      Fler projekt från Bro & Väg