Entreprenad & Anläggningsgruppen tillhör en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår med sitt dotterbolag Westins Kraft och Bro & Väg.

Koncernen

Logo

      Entreprenad & Anläggningsgruppen tillhör en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår med sitt dotterbolag Westins Kraft och Bro & Väg.

      Varm i kläderna. För Micke Svahn (till höger) är Studenternas första byggarbetsplatsen i karriären. Tack vare kollegornas stöd har han kommit in i jobbet snabbt.

      Frijo får publikens jubel

      Uppsalas klassiska idrottsplats Studenternas ska bli en toppmodern fotbollsarena. Arbetslaget från Frijo tar sig an utmaningen laddade med rutin, ödmjukhet och god stämning.

      Av DAN HÅFSTRÖM

      |

      Foto CHRISTIAN GUSTAVSSON

      Juni 2019

      Frijos anläggare Micke Svahn har dragit av ett blad på sitt sågverktyg och tar en kort paus i arbetet med att anpassa mynningen på ett rör. Han tittar ut över det nylagda konstgräset, den mäktiga huvudläktaren och kortsidornas läktarfundament som är helt byggda i trä.

      – Den här arenan blir ett otroligt lyft för fotbollen i stan. Hit kommer man gå mycket, säger Micke Svahn.

      Anslutningspunkten. Här ska arenans dag- och spillvatten kopplas ihop med det kommunala nätet.

      Med ett nytt blad i sågen sätter han sig på huk och fortsätter tillsammans med Frijokollegan Jerry Andersson med jobbet att anlägga golvrännor till en wc-grupp på den västra långsidan. Överallt omkring dem jobbas det. Studenternas är en plats i förvandling.

      Erfarenhet. Anläggaren Risto Kalliomäki är en av de rutinerade medarbetare som delar mycket kunskap med teamets yngre talanger.

      Här finns mycket tradition och historia. Idrottsplatsen byggdes redan 1909. Med åren har den blivit en av de klassiska svenska idrottsarenorna, mycket tack vare det mångåriga värdskapet för SM-finalen i bandy. Här har också Uppsalaklubben Sirius hemmaplan för både bandy- och fotbollslag. Uppsala kommun har högt ställda ambitioner med upprustningen. ”Studan” får inte bara en ny fotbollsplan med konstgräs och läktare för 10 000 personer utan också restaurang, café, ett stort torg och kontorslokaler. Tanken är att skapa en viktig mötesplats för Uppsalaborna. För idrott men även för konserter och kulturevenemang. Men det centrala i ombyggnaden handlar ändå om att skapa en modern fotbollsstadion. Och det är här Frijo kommer in i bilden.

      Hållbart. Läktarna på kortsidorna och delar av långsidorna är byggda i trä.
      Grävmaskinisten.

      – Att bygga en konstgräsplan med FIFA pro-klassificering på fyra månader … vintertid! Det kan jag lova dig att ingen har gjort förut, säger Roger Einholt, fotbollsintresserad Uppsalabo och Frijos platschef på projekt Studenternas.

      Roger Einholt tar emot i byggbaracken bakom ena kostsidans läktare och berättar att den första delen av Frijos uppdrag var att få fotbollsplanen klar till den 8 april. Det var nämligen då Sirius skulle spela allsvensk premiär 2019 mot AFC Eskilstuna.

      – Vi hade från november till mars på oss att bli färdiga med alla ytor under planen, sen skulle ett holländskt företag komma hit och lägga själva konstgräset. Så vi levde med en viss tidspress, säger Roger Einholt.

      Tätt samarbete. På Studenternas arbetar Frijo tillsammans med många andra entreprenörer.
      Hi-tech i vardagen. Laserinstrument har blivit ett självklart arbetsredskap.

      Frijo schaktade 10 000 kubikmeter jord från planområdet, dränerade, och anlade ett energilagersystem som består av en mil elkabelrör under planen och fyllde sedan med grus. Roger Einholt beskriver entusiastiskt hur det snillrika energilagret omvandlar överskottsvärme från den intilliggande bandyplanen till markvärme för fotbollsplanen.

      – Sådana här stora anläggningar kräver mycket resurser och då känns det extra viktigt att hitta smarta, hållbara och resurssnåla lösningar, säger Roger Einholt.

      Jerry Andersson och Micke Svahn anlägger golvrännor till en WC-grupp vid västra långsidans läktare.

      För konstgräsets skull fick ytorna som Frijo anlade diffa i höjd med högst 6 millimeter på hela fotbollsplanen. En utmaning särskilt som vintervädret pendlade mellan riktigt kallt med tjäle i marken och väldigt milt. Konstgräsplanen är nu på plats och används av Sirius allsvenska fotbollslag men arenan som helhet är i högsta grad en byggarbetsplats. För Frijo handlar återstoden av projektet om finplanering, till exempel trappor och gångvägar omkring arenan, samt om att knyta ihop olika delar av anläggningens infrastruktur. Hela arenaområdet ska vara färdigt 2020. I en grusgrop ett 20-tal meter från fotbollsplanen står Frijos Risto Kalliomäki med sin markvibrator i rutinerat samarbete med en grävmaskinist. Tillsammans förbereder de för en anslutningspunkt där hela arenans dag- och spillvatten ska kopplas till det kommunala nätet. En bit därifrån, under kortsidans träläktare anlägger Kevin Löfström jord en avvattningsränna. Det är Kevins blott andra dag som Frijoanställd. Han pekar på Roger för att förklara hur han hamnade här.

      Isolering på väg. Även om stora delar av arenan, som huvudläktare och fotbollsplan, är färdiga så återstår fortfarande mycket arbete. 2020 ska allt vara klart

      – Vi känner varandra lite sen tidigare. Han är en bra platschef så när han tipsade om det här var det ingen tvekan, säger Kevin Löfström.

      Roger Einholt är väldigt nöjd med att Frijos team på Studenternas har en stor bredd. Vissa har jobbat länge och närmar sig pension, andra är helt nya i branschen. 

      – Blandningen är väldigt berikande. De äldre har väldigt mycket att lära ut och de yngre kommer in med energi och vilja som pushar oss framåt, säger Roger.

      Micke Svahn, som började på Frijo i september, håller med.

      – Det här är min första byggarbetsplats och jag har fått vara runt och prova väldigt många olika arbetsmoment. Kollegorna är väldigt hjälpsamma och fattar att jag behöver fråga en massa. De har haft grymt tålamod, säger Micke Svahn.

      För Roger Einholt är nyckeln till ett framgångsrikt projekt att skapa en god stämning i arbetslaget. Hens egen metod är ödmjukhet.

      Uppdaterad klassiker. Idrottsplatsen Studenternas från 1909 får nu sin hittills mest omfattande upprustning.

      – Vissa förväntar sig att en chef i byggbranschen ska vara tuff och hård men man kommer mycket längre med att vara snäll. Och det är viktigt att jag som chef inte låtsas att jag kan allt. Ibland har jag inte en aning om hur vi ska lösa ett visst problem. Då är det alltid någon annan som kliver fram med ett bra förslag.

      Att ett arbetslag har god stämning märks som mest under de slitigaste dagarna.

      Nöjd platschef. För Roger Einholt är nyckeln till framgång att ha en god stämning i arbetslaget.

      – Typ i november när det är kladdigt, blött och kallt kanske det inte känns så kul alla gånger. Men om har byggt upp en god stämning så kan även de dagarna bli helt ok, säger Roger.

      Under projektet Studenternas har det hänt åtminstone en sak som medarbetarna antagligen inte kommer att få vara med om igen. Nämligen Sirius tack för att fotbollsplanen faktiskt blev klar till hemmapremiären den 8 april. Innan domaren blåste igång matchen så fick Frijo och de andra byggföretagen gå ut på planen och motta publikens jubel.

      Blivande mötesplats. På nya Studenternas görs också plats för konserter och kulturevenemang.
      In action. Kevin Löfström tillbringar sin andra arbetsdag på Frijo med att anlägga en avvattningsränna.

      Vi blir alltså tvungna att avsluta med en ”sportfråga”: Hur kändes det Roger?

      – Väldigt häftigt och väldigt ovant. 

      Studenternas nya idrottsplats

      Utvecklingen av Studenternas innebär att:

      → fotbollen får en ombyggd arena med konstgräs
      → 
      läktarkapaciteten på nya Studenternas utökas från dagens drygt 6 000 åskådarplatser upp till 10 000 vid fotbollsmatch och 13 000 vid konserter.
      → I anslutning till fotbollsarenan byggs nya lokaler för kontor, gym, kafé och restaurang. 

      Projektet i siffror för Frijo:

      → Schaktning av 70 350 ton blöta och torra massor
      → 
      Tagit emot 57 540 ton kross- och grusmaterial
      → 
      Finplanering av tre trappor med 35 trappsteg
      → 
      Dragning av 965m dräneringsledning och anläggning av 300 meter avvattningsrännor (placerade i marknivå och under konstgräsplanen)
      → 
      Dragning av 15 000 meter el- och telerör.
      → 
      Dragning av 4500m spill- & dagvattenledningar.

      Att bygga en konstgräsplan med FIFA pro-klassificering på fyra månader … vintertid! Det kan jag lova dig att ingen har gjort förut”
      Fler projekt från Frijo