Entreprenad & Anläggningsgruppen tillhör en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår med sitt dotterbolag Westins Kraft och Bro & Väg.

Koncernen

Logo

   Entreprenad & Anläggningsgruppen tillhör en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår med sitt dotterbolag Westins Kraft och Bro & Väg.

   Gator för nybyggare

   Bro & Väg bygger ­vidare i exploateringsområdet ­Åkersberg i Enköping.

   Av MÄRIT WIKSTRÖM

   |

   Foto EVELINA CARBORN

   September 2017

   Det tar knappt en timme att köra från Stockholm till Enköping. Från hektisk ”komma-tillbaka-efter-semestern-trafik” till skogsdungar och hästhagar. Inte konstigt att det är byggboom i Enköping med flera kommuner på pendlingsavstånd från huvudstaden.

   Åkersberg, som projektet heter, är inga nya marker för Bro & Väg i Västerås. För fyra år sedan anlades en stadsgata i exploateringsområdet. Kommunen säljer nu ett 40-tal villatomter och här ska även byggas radhus och flerbostadshus. Bro & Vägs uppdrag är att anlägga 1 200 meter gata med tillhörande kanalisation, samt ett tillkommande arbete på 550 meter fjärrvärmeschakt.

   Snart cyklar, går och åker Åbersbergsborna på sina nya fina gator.

   När Spadtaget besöker projektet ligger ett stort överlass på delar av området. Här var marken inte den bästa och är därför förstärkt med kalkcement (KC)-pelare.

   Benny BaunsgaardBenny Baunsgaard

   – Det här är ett ganska typiskt ”Bro & Väg-jobb”, säger Benny Baunsgaard, platschef. Men för mig personligen var KC-pelare en ny erfarenhet och det har varit intressant att lära sig mer om den typen av markförstärkning. Tack vare att vi även fick fjärrvärmeschakten fanns synergier logistikmässigt, vilket är positivt för lönsamheten i projektet. Just nu står vi och stampar lite och jag hade hoppats få börja schakta bort överlasset idag, berättar Benny.

   – Grundvattennivån ligger väldigt grunt i området och det har varit lite knivigt på sina ställen. Men vi har löst det tillsammans med kunden och vi har en bra dialog, säger Benny.

   Daniel Aalto Lindholm rullar ut markeringsband.

   Som platschef sitter Benny mycket vid datorn, arbetsledningen sköter Jimmy Forsberg.

   – Det är en stor avlastning i det dagliga. Jimmy tar bland annat hand om beställningar och avrop, veckoplanering och arbetsledning, berättar Benny.

   Åkersberg är Jimmys första projekt som arbetsledare, han har dock mer än 20 års erfarenhet av markarbete som yrkesarbetare och han känner medarbetarna väl. Att ta steget till en ny roll kan kännas både spännande och svårt.

   – Man ska se till att ha någon som Benny som chef. Han är pedagogisk och kan förklara på ett bra sätt. Jag känner att jag kan fråga honom och det är han som har uppmuntrat mig att ta klivet till arbetsledare. Nu handlar mitt jobb mycket om planering och att vara ett steg före. Vissa dagar kan man ju ångra vad man gett sig in på, men det känns ändå bra, säger Jimmy nöjt.

   Arbete pågår med schakt för dagvattenbrunnarna.

   Och bra har det gått. Under sommaren har Daniel Aalto Lindholm, yrkesarbetare och Dennis Hastad, inhyrd maskinist som ofta kör för Bro & Väg, jobbat snabbare än planerat med kanalisationen. Daniel som började i Bro & Väg på försommaren, ger kollegorna en eloge för hur han blev mottagen.

   – Jag blev en i gänget direkt. De har förståelse för att jag är ny och kan behöva få förklaringar. Man kan inte bara tuta och tro att jag ska veta vad som menas. Men efter den här sommaren med Dennis har jag lärt mig massor. Vi förstår varandra. Arbetet här är inte lika slitsamt som mitt förra jobb inom betongborrning, vilket är skönt, säger Daniel.

   Susanna Strand.

   Tobias Hendberg rullar ut fiberduk på lagom tittavstånd från gungorna. Just idag är det inga nyfikna barnögon som övervakar projektet. Arbetsområdet gränsar till en förskola och ofta följs arbetet med intresse från barnen. Arbetet flyter på, och Tobias är glad att handleden fungerar igen, efter en längre tids sjukskrivning. En snowboardskada i vintras innebar tre månaders sjukskrivning och för att komma tillbaka har det krävts sjukgymnastikträning. Men att lägga snowboard och skidor på hyllan är inget alternativ för Tobias som älskar vintersport sedan barnsben, trots att han även råkat ut för en allvarlig axelskada.

   Under sommaren arbetade man med fjärrvärmeschakt som delvis går genom ett skogsparti. Här fanns ingen täckning för GPS-mätaren.

   Jimmy Forsberg.

   Malin Ågren.Malin Ågren.

   – Vi fick göra på det gamla sättet, med flugor, käppar och sprayfärg, berättar Malin Ågren, mätchef i  Bro & Väg. Det funkar bra men är mer omständigt att jobba så. Med dagens GPS-styrning som ger exakta höjder direkt på skärmen i styrhytten, är maskinisterna i det närmaste självgående och behöver inte få höjder från mätarna. Nästa steg i den tekniska utvecklingen inom detta område är Virtual Reality-liknande glasögon. Med denna teknik finns all information inläst i glasögonen och projiceras på insidan av glasögonskärmen.

   Mycket kablar i bostadsområden.

   – Det är som att gå runt i själva ritningen. Man kan flytta på saker med händerna, som på en smart phone, säger Malin som testat VR-glasögonen.

   Området är ledningstätt eftersom det är ett bostadsområde där var och en ska ha sina anslutningspunkter. Susanna Strand mäter in ledningarna. Hon ska snart gå på föräldraledighet, men verkar inte stressa upp sig för varken det ena eller andra.

   – Ibland hojtar alla samtidigt att de behöver hjälp, men ofta är det inte så bråttom egentligen. Ett belysningsfundament var felaktigt utsatt på ritningen, då är det bara att göra om, säger Sanna lugnt.

   Projektet inleddes i våras och med det glada och engagerade gäng som är på plats i Enköping, är det ingen tvekan om att man kommer vara klara innan årsskiftet som planerat.

   Projektet i sifftor

   → Gator och VA cirka 1 200 meter, ­fjärrvärmeschakt 550 meter.

   → Utförande entreprenad med en kontraktsumma på tolv miljoner kronor.

   → Tid: Start våren 2017, klart innan årsskiftet.

   → Kund: Enköpings kommun.

   → Platschef: Benny Baunsgaard, arbetsledare Jimmy Forsberg, Bro & Väg Västerås.

   Grundvattennivån ligger väldigt grunt i området och det har varit lite knivigt på sina ställen.”
   Fler projekt från Bro & Väg