Eric Andersson Gruppen är en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår och Bro & Väg. Vi har även ett fastighetsbolag, Keyser Fastigheter som äger och förvaltar ett antal kommersiella fastigheter.

Koncernen

Logo

   Eric Andersson Gruppen är en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår och Bro & Väg. Vi har även ett fastighetsbolag, Keyser Fastigheter som äger och förvaltar ett antal kommersiella fastigheter.

   Högtryck i Hammarbydepån

   Broby Spår millimeterjusterar räls och bygger ut tunnelbanans kapacitet för miljonbefolkning.

   Av MÄRIT WIKSTRÖM

   |

   Foto EVELINA CARBORN

   Oktober 2016

   Stockholmarna blir bara fler och 2020 beräknas vi vara över en miljon som trängs i huvudstaden. Därför byggs tunnelbanans kapacitet ut och Broby Spår har nyligen avslutat mastodontprojektet med utbyggnaden av Norsborgsdepån. Nu pågår två olika depåutbyggnader. Hammarby och Högdalen där Broby Spår och Frijo jobbar tillsammans. Häng med projekt på Hammarbydepån.

   Lite regn stoppar inte stoppmaskinen.

   Den befintliga depån håller på att byggas ut med fyra nya servicespår invändigt och även utvändigt ska kapaciteten öka när de fyra nya anslutningsspåren tas i drift under 2017. Det är tåg och vagnar från den gröna linjen som ska servas och repareras här.

   Roine Karlsson.Roine Karlsson.

   För att komma in till själva arbetsområdet, går vi längs samma smala passage som allt material har varit tvungen att passera. Vi kommer in i en stor hallbyggnad. Trots regnet och de grå molnen är det ett fantastiskt ljus i den nya servicehallen. I taket finns stora snedställda fönster som påminner om äldre fabriksbyggnader. Under oss öppnar sig betonggolvet på en mängd ställen. Roine Karlsson, arbetsledare Broby Spår, förklarar att i de fyra meter djupa och cirka tre gånger fem meter i diameter öppna hålen ska gigantiska domkrafter från Windhoff i Tyskland monteras. Tunnelbanetågen och vagnarna ska köra in, parkera på exakt rätt plats och sedan med domkrafternas hjälp lyftas upp och servas undertill.

   – Vi har lämnat en liten bit tillgodo av rälen som vi ska kapa i samband med att domkrafterna kommer på plats. Då får det inte bli fel, rälsen är redan ingjuten i plattan och tar man av för mycket passar det inte ihop med rälsen på domkraftsplattan, förklarar Roine.

   Erik Rahm och Mårten Isaksson i fikarummet.

   En bit längre bort kliver vi in genom en öppning i en blå presenning, här träffar vi banteknikerna Erik Rahm och Mårten Isaksson, samt mättekniker Mats Winroth från Infranord. Erik ligger på knä med vattenpass och tumstock i högsta hugg för att justera rälsen.

   – Toleransen på den är +- fem millimeter, men vi försöker alltid bygga på noll, kommenterar Erik. Mårten, som inom några veckor ska bege sig till sitt andra hem i Thailand, svetsar fast fästena vid en befästningsplatta som håller rälen på plats. Mårten har säsongsjobbat med Broby Spår i många år och känner gänget väl.

   Med i gänget finns också Linus Eriksson, som kör för Broby Mark och Micke Agebert och Oskar Andersson från Dala Rail and Snow.

   – Det skulle bli en månad men vi är fortfarande kvar efter ett och ett halvt år. Vi svetsar och har jobbat med Broby Spår även på Norsborgsdepån och Högdalen, säger Oskar. Just nu rycker han in vid den spårgående stoppmaskinen där Linus sitter bakom spakarna. Stoppmaskinens fyra ”armar” trycks ner i makadammen och vibrerar, på så sätt packas stenarna tätare ihop och bädden under rälsen blir fastare. Långsamt, mycket långsamt förflyttar sig maskinen längs anslutningsspåret.

   Kim Bergström.Kim Bergström.Några meter bort kapar Kim Bergström en bit av den nylagada rälsen. Svetsskarven skulle annars hamna precis vid isolatorn eller ”klockan” som den kallas, vilket gör det omöjligt att komma åt att svetsa. Kim är relativt ny i gänget, han kommer direkt från industriprogrammet hemma i Sveg. Men svetsat hade han gjort en hel del innan han började i Broby Spår.

   Ytan är liten och för att kunna ta in de nio meter långa rälerna, använde man små fiffiga ”rullar” som man lade rälerna på och sedan för handkraft drog in i hallen.

   – Jag höll på med bilar och snöskotrar, mekade i garaget, berättar Kim. Trots nytt jobb, flytt hemifrån, nya arbetskamrater och ny stad verkar härjedalningen ta omställningarna med ro.

   – Så länge man slipper köra bil inne i Stockholm går det fint, kommenterar Kim.

   Framförhållning är viktig. Det arbete som utförs nu på depån planerades i vintras och tillsammans med kollegorna Magnus Ojala, projektekonom och Arto Linna, entreprenadchef beställde Roine materialet under våren.

   Mårten Isaksson svetsar fast ett fäste.

    – Du arbetsleder två snarlika projekt samtidigt, Hammarbydepån och Högdalens depå, är de inte lätt att blanda ihop dem?

   – Jo men man får tänka efter och vara strukturerad, säger Roine.  Jag planerar nästkommande veckas jobb, man måste ligga minst en vecka före, annars är man rökt, konstaterar Roine krasst.

   Projektet i siffror

   → Hammarbydepån är ett BEST uppdrag.

   → Broby utför Bandelen och ­köper in EST-delen.

   → COBAB är kund.

   → Start april 2016, klart i december.

   → Fyra nya servicespår i uppställningshall samt anslutningar utvändigt med fyra nya spår.

   → Uppdraget är värt cirka elva miljoner kronor.


   Broby Spår

   → 20 anställda.

   → Utför nybyggnation och upprustning av alla typer av spår.

   → Kontor i Bromma, materialgård och förråd med husvagnsplatser i Bro.

   → Omsättning 2015 var 120 miljoner kronor.

   → Startade 2001, en del av EA-koncernen sedan 2007.


   Frijo

   → Frijo gör grundläggningen för tillbyggnaden av depån, underbyggnad för nya spår, berg- och jordschakt samt dagvattenledningar.

   → Uppdraget började redan 2015 men har pågått olika etapper. Till vårvintern ska projektet vara klart.

   → Totalt har 3–4 personer varit inblandade från Frijos sida.

   Man måste ligga minst en vecka före, annars är man rökt.”
   Fler projekt från Broby Spår