Entreprenad & Anläggningsgruppen tillhör en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår med sitt dotterbolag Westins Kraft och Bro & Väg.

Koncernen

Logo

   Entreprenad & Anläggningsgruppen tillhör en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår med sitt dotterbolag Westins Kraft och Bro & Väg.

   Sven Frohm och kollegorna från Frijo spelar en kunskapsintensiv huvudroll i byggnationen av Järvabadet.

   Snart premiärdopp på Järvafältet

   Just nu anlägger Frijo Stockholms mest efterlängtade utomhusbad. Vi hälsade på Christian, Dennis, Anna, Sven och John under en solig arbetsdag på Järvafältet.

   Av DAN HÅFSTRÖM

   |

   Foto MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK

   Maj 2019

   Grävmaskinisten släpper ner stora stenbitar längs den stålgrå femtio meter långa bassängkanten. Frijos nyförvärv, anläggaren Dennis Karlsson, följer följsamt efter med en padda (markvibrator) modell större. Sina fyra första månader på företaget har han tillbringat med att bygga bad här på Järvafältet.

   – Fantastiskt roligt projekt. Jag har lagt rör och packat sten och jordmassor. Mycket är precisionsarbete. Rörens placering får diffa högst fem millimeter och flisen under stålplåtarna i bassängerna måste ligga extremt jämnt. Där är det lasermätning som gäller, säger Dennis Karlsson.

   Här ligger grunden för nya Järvabadet.

   Vi befinner oss på historisk mark. Ett stenkast härifrån ligger Eggeby gård med två närliggande gravfält från vikingatiden. Frijos platschef Christian Wedar visar runt och berättar att projekt Järvabadet inleddes med en omfattande arkeologisk undersökning.

   Några intensiva månader väntar för Frijos platschef Christian Wedar. Järvabadet ska vara klart i november 2019.

   – Där borta hittade arkeologerna några stolphål från vikingatiden och en bit av en runsten, säger Christian och pekar mot den byggnad där kiosken ska ligga.

   Järvabadet är efterlängtat. Planerna på ett bad har funnits ända sedan stadsdelarna Spånga-Tensta-Rinkeby-Kista började växa sig stora på 1970-talet. Det här är också det enda större område i Stockholm som inte har tillgång till ett utomhusbad. Vilket säkert är en bidragande orsak till att invånarnas simkunnighet är lägre än i övriga Stockholm.

   Fyllning av området intill 50-metersbassängen. Dennis Karlsson gör sig beredd att platta till med sin padda.

   – Det här är ett speciellt projekt på flera sätt. Vi bygger ett bad, vilket i sig är ovanligt, men vi gör också en social insats, säger Christian Wedar.

   Järvabadet ska bli ett 24 000 kvadratmeter stort utomhusbad med tre bassänger: En 50-meters för allmänheten, en undervisningsbassäng, samt en mindre plaskbassäng. En speciell sak för Järvabadet är att bassängmaterialet är rostfritt stål istället för kakel. En österrikisk firma som i omgångar varit på plats ligger bakom konstruktionen. Stockholms stad är beställare och Frijo samarbetar bland annat med byggföretaget Cobab som staden upphandlat. I april 2018 inledde Frijo arbetet på plats. Den arkeologiska undersökningen och sprängningsarbetena blev betydligt mer omfattande än vad man trott, men arbetet har ändå flutit på bra.

   ”Personligt bemötande och varierade arbetsuppgifter”. Anläggaren Dennis Karlsson har bara jobbat på Frijo i några månader men känner sig redan som hemma.

   – Vår roll är att samordna arbetet med andra entreprenörer härute och ansvara för anläggningsarbetena. För mig som platschef är planering, materialinköp, avtal och dokumentation de stora bitarna, säger Christian Wedar.

   Eftersom Christian ofta sitter vid datorn behövs någon som kan leda arbetet ute på fältet. Christian nickar mot Frijokollegan John Wicksell som står en bit bort och snackar med en av grävmaskinisterna. John Wicksell har jobbat på Frijo sedan 2005 och har numera titeln ledande yrkesarbetare.

   Precisionsarbete. Under bassängen ligger ett fint lager flis som inte får innehålla järn då järnet kan skapa galvaniska strömmar i den rostfria stålbassängen.
   Gillar att ta ansvar. John Wicksell har arbetat på Frijo i 14 år och är ledande yrkesarbetare på projekt Järvabadet.

   – Jag håller koll på samspelet mellan oss och de övriga entreprenörerna. Hur fixar vi logistiken så att ingen behöver stå och vänta i onödan? Det kräver social skills, flexibilitet och språkkunskaper. För mig som gillar att ta ansvar och vill fortsätta att utvecklas i mitt yrke är det jättekul, säger John Wicksell.    

   För att undvika inbrott lägger Frijo väldigt tunga så kallade bombmattor på containrarna där alla verktyg förvaras.

   En bit ifrån 50-metersbassängen rör sig Frijos mätningstekniker Anna Kenkere. Hon utgår från arkitektens planritningar och använder sin totalstation för att ta ut koordinater och sedan mittlinje till den betongmur som läktaren ska vila på. När det blir dags att gräva ordnar Anna maskinstyrningsfiler till grävmaskinen.

   – Jag gillar det här projektet för uppgifterna är väldigt olika från dag till dag. Jag lär mig nya saker hela tiden. Ofta jobbar jag väldigt självständigt, men jag måste hålla alla underrättade om vad jag gör och få reda på vilka mätningar Christian och John vill att jag ska prioritera. Så det blir ändå mycket kontakt med arbetskamraterna, säger Anna Kenkere.    

   ”Jag lär mig nya saker hela tiden”. För mätningstekniker Anna Kenkere är det första gången som hon är med om att bygga ett bad.

   Anläggaren Dennis Karlsson stänger av paddan, tittar ut över det för dagen mycket soliga Järvafältet och går bort till kollegan Sven Frohm för att tacka för gott samarbete under dagen. Idag slutar Dennis tidigare för att gå på Frijos speciella träff för nyanställda.

   – Jag har varit i branschen i 15 år, oftast på betydligt större företag, och ibland känner man sig som en liten kugge i ett stort maskineri. Här på Frijo är det mer personligt och mer varierade arbetsuppgifter. Och så har vi ett väldigt bra säkerhetstänk vilket jag personligen sätter stort värde på, säger Dennis.

   Inköp av material, samordning, dokumentation, mätning, fyllning, packning, schakt och byggnation är några av Frijos arbetsuppgifter på Järvabadet.
   Logistik och kommunikation. John Wicksell ser till att samarbetet med övriga entreprenörer blir så effektivt som möjligt.

   Projekt Järvabadet går nu in i ett mycket intensivt skede med sikte på att badet ska vara klart i november 2019. Platschefen Christian Wedar ser fram emot en blöt men kanske aningen kall avslutning.

   – Vi har sagt att det sista Frijo gör på det här projektet ska vara premiärdoppet i bassängen!

   Det här är ett speciellt projekt på flera sätt. Vi bygger ett bad, vilket i sig är ovanligt, men vi gör också en social insats.”
   Fler projekt från Frijo