Entreprenad & Anläggningsgruppen tillhör en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår med sitt dotterbolag Westins Kraft och Bro & Väg.

Koncernen

Logo

   Entreprenad & Anläggningsgruppen tillhör en välrenommerad företagsgrupp där ett antal bolag ingår. Våra entreprenadföretag är Frijo med sitt dotterbolag Bygg & Berglaget, Broby Spår med sitt dotterbolag Westins Kraft och Bro & Väg.

   Spårväg City, Klarabergsgatan, Stockholm.

   Tredje man är farligast

   Projektet mitt bland turister, hemlösa, kontorsfolk och poliser.

   Av MÄRIT WIKSTRÖM

   |

   Foto THOMAS HJERTÉN

   Maj 2018

   I hjärtat av huvudstaden pågår alltid ombyggnationer och infrastrukturprojekt. Men våren 2018 är det ovanligt många byggkranar, trafikomläggningar och varselklädda människor i området runt Sergels torg och Klarabergsgatan. Ett av projekten är Spårväg City, där tre av EA-gruppens bolag arbetar tillsammans med att förlänga spårvägen några hållplatser förbi NK och Sergels torg och upp till Klarabergsgatan.

   John Wicksell, Frijo, Henrik Blomkvist, Broby Spår, Kristofer Lund, Frijo och Anna Olsson Broby Spår.

   Spadtaget träffar Anna Olsson, KMA-ansvarig i Broby Spår som även är Bas-U i projektet. Bas-U är en förkortning som står för ”byggarbetsmiljösamordnare för utförandet”. Vilka är de stora arbetsmiljöriskerna i detta projekt?

   – Tredje man, helt klart, säger Anna. Här rör sig gående, cyklister och trafik under nästan hela dygnet och svaret på hur vi hanterar den risken är att vi konstant planerar och arbetsbereder. Och pratar med varandra om arbetsmiljöriskerna. Tredje man tar den kortaste vägen och genar var och hur som helt, skyltning och avspärrning behöver vara mycket tydlig och styrande, för att vi ska kunna arbeta något så när i fred. Vi stänger och låser överallt. Det tar tid men alla som jobbar här vet att skadegörelse och stölder blir resultatet om vi slarvar med detta, säger Anna.

   Tältet skyddar de som arbetar runt om mot gnistor och svetsloppor. 188 skarvar ska svetsas ihop längs sträckan.

   – Vi hade en hemlös person som ändå tog sig in på det stängda arbetsområdet en natt. För att värma sig satte han igång en liten eld inne i vårt svetsartält. Polisen cirkulerar i området och kunde snabbt släcka branden och ingen kom till skada, tack ock lov, berättar Anna.

   Det är tydligt att Spårväg City-projektet innebär speciella utmaningar på grund av sitt geografiska läge. När Spadtaget besöker arbetsplatsen har årsdagen av terrorattacken på Drottninggatan just passerat.

   Anna Olsson, Broby Spår är KMA-ansvarig och Bas-U i projektet.

   – Vi hade förberett oss genom att sätta upp insynsskydd på avspärrningarna vid Åhléns, där fanns risk att allmänheten skulle hänga blommor på staketen, vilket kunde innebära att de skulle ge vika på grund av tyngden.

   – Nu håller vi tummarna för att Fotbolls-VM blir ett fiasko, så att det inte kommer massor med folk hit, skrattar Anna. Men det finns en viss sanning i hennes ord. Sergels torg är den givna platsen för fontänbad och allmänt firande. Dock kommer hela området liksom nu vara avspärrat för arbetena.

   – Vi samarbetar med blåljuspersonal och förbereder oss, säger Anna.

   Trafiken är ständigt närvarande. Frijo förbereder en trafikomläggning och Ulf Nilsson mäter ut.

   I skrivande stund har JB Rail inte börjat sina jobb med kontaktledningen, vilka kommer att pågå från maj till och med juli. JB Rails uppdrag är att montera kontaktledningsstolpar och göra infästningar för dessa, på omkringliggande fastigheter.

   – Vi är vana att jobba på avstängda spår, så det här är en helt ny situation för oss. Tredje man kommer finnas inom vårt arbetsområde, vilket vi måste anpassa oss till. Planen är att ställa kravallstaket runt bomliften som vi jobbar ifrån. Och vi måste vara medvetna om att vi är i ett område när det passerar tusentals människor varje dag, säger Sebastian Nimrell, arbetsledare JB Rail.

   Henrik Blomkvist och Kristofer Lund.

   För att kunna utföra arbetet krävs omfattande planering och samordning med polis, fastighetsägare, näringsidkare och andra entreprenörer. Det är tydligt att vi inte bara bygger projekt, vi bygger relationer för att projektet ska bli till.

   Nu håller vi tummarna för att Fotbolls-VM blir ett fiasko.”
   Fler projekt från Broby Spår och Frijo